Tanuljunk hangszereket! (3. rész) Harsonázzunk meg tubázzunk együtt!

Tanuljunk hangszereket (3. rész)

Harsonázzunk meg tubázzunk együtt!

Sokáig törtem a fejem, hogy ha már eddig kétszer zenéltünk együtt, így most pont a harsonán a sor. Régen úgy hívták, hogy pozan, van hogy ma is. Nem hasonlít a klarinétra, hiába a nevük sem. Úgy néz ki, hogy olyat már mindenki látott, és ha azt hinnénk rá, hogy trombita, amit van aki húzogatós trombitának hív. Pedig nem.

Eddig csak egyszer fogtam kezemben harsonát, és nem fújtam bele. Amikor jól kinyújcsuk a kezünket, akkor hosszú lesz a csöve, és mély a hangja, hogyha bele kell fújni hogy szóljon. Amikor magunk felé húzzuk a csövet, magasodik a hangja, de vigyázz, nem kell félni, hogy hogy fér el a torkodban az a hosszú cső!!!

Alt-, tenor-,  basszusharsonákat gyártják, attól függően hogy melyiket hogy hívják. Van benne glissando, hátha valaki egy hangról hangra csúszást.

Ezért rövid volt a harsonás, már meg jön a tuba. Ez nem trombita, mert hiába hasonlít rá, akkor se. A jó mély hangja van, 170 éve építették az elsőt, főleg a dixielandben is  használják, de én ezen se tudok játszani. Azért mondom, hogy valójában a szaxofonhoz hasonlít, igaz, mindakettőt ugyanaz a hangszerkészítő, aki az Adolphe Sax találta fel. Van még a Wagner-tuba, amit meg ő használt, de ezt is a Sax csinálta.

Ez még rövidebb volt.

iCS.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .