Hegedűzzünk együtt!

A hegedű szintúgy fontos hangszer, a zenekar egyik lényege. Húzós hangszer és húros hangszer egyben. Négy húrja van, amelyik jól működik, van rajta eff nyílás, hogy jól berezegjen a hang. Az eff nyílás az a két cinetrikus díszlyuk, ami a hegyedűbe van vágva, hogy jól berezegjen a hang. A hegedűhangszer vonva van, erre szolgáz az úgyn. hededűvonó nevű, hogy a húrjait rezgézsbe hozzuk, amiből négy darab van. A hegedűt tokban tesszük. A hegedűt csak akkor nem lehet tokban tárolni, amikor játszunk rajta, akik tudnak. A hegedűtok áramvonaglik a hegedűhoz, a lótok áramvonaglik a lóhoz. Van már elektronikus alapon is, elemes kivitelben, biztos japán gyártmány. Ezen csak akkor szabad játszani, ha ún. bobzenét játszunk rajta, mert így lecsunyul a hang, hogy megfelelő legyen a frekvenciaszám, hogy ne csak az agszolúthallással rendelkezők vegyék észre. Már van is ilyen, hátha még fejhallgatót is lehet rakni rá, hogy zavarna a hangja, ami könnyen előfordulhat. Másik neve: játékhegedű.

Igazi hegedűn lehet az igazi zenét játszani, miután hamisat se nehéz. Vannak rajta negyedhangok, hátha valakinek kevés a félhang. A Hába Alajos cseszlovák zeneszerző szerette használni ezeket, negyedhangos zongorát is akart gyártani. Egy másik amerikai ember meg újféle hegedűket akart gyártani, még nagyobb bőgőket, szopránhegedűt, tenorcsellót meg kontrakontrát, hogy sokfélébb legyen a hangzás, de ezek se készültek el.

Meg glisszandó meg dobott vonó, egycitera, egycitera. A hegedűhangszer legnagyobb külföldi művésze Eddie Martin, legnagyobb hazai művésze Dr. Torgyán József sztárügyvéd.

iCS

Notice: This work is licensed under a BY-NC-SA. Permalink: Hegedűzzünk együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .