Citerázzunk együtt!

Sorozatunk következő részében megint majd megtanulunk valam,ilyen hangszert, de ez a mostani rész, itt a citerázni fogás. Megfogjuk a citerát és esztalra terítjük. Cseszlovák népi hangszer, jellemzően dallamhúrokkal és oldalt basszushúrokkal. Pengetőt is használhatunk hozzá, mint a gitárhoz, de ehhez is csak eggyszerre eggyet. Citáron szokták játszani az érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele, van vöröshagyma a tarisznyában című számot, de leginkább a népdalkörök. Vigygázzunk az elneeszésekkel, mert sok hasonlo nevű ilyen hangszer van_ : gitár, szitár, kithara, citera, ezt küszöböljök ki, jó?

Fábólfaragott hangszer, zengésre alkalmas. A citerahangszer legnagyobb hazai művésze Bozay Attila, improvizációkat improvizált a hangszerre, benne új felhasználási módokkal, mint a hangolókulcs használata, glisszandók, meg hangfürtök. Ő is játszotta is hanghordozóra. Ez népdalkörök nem fogják játszani, mert nekik nem megszokott elemeket is tartalmaz, például hangolókulcs használata, glisszandók, meg hangfürtök.

A citerahangszer nagy problémája a notációja nehézségei, de a Bozay Attila ezt is megoldotta.

Ez se volt valami hosszú.

iCS 2003. 09. 30.

Notice: This work is licensed under a BY-NC-SA. Permalink: Citerázzunk együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .