Tanuljunk hangszereket! (2. rész) Zongorázzunk együtt!

Tanuljunk hangszereket (2. rész)

Zongorázzunk együtt!

Úgy jó volna zongorázni! Ezért most kezdjük el. Mielőtt megmondanám, hogy a zongorának három típusa van, elmondom, hogy nem érdemes zongorázni, mert piszok nehéz hangszer. Legalább kétszáz kiló, és van ami tonnányi is, például amelyik a hangversenyzongora.

A zongorának három típusa van: fekete, fehér, és egyéb. Az egyéb kategóriába tartozik a sárga is, de mivel ez rohadt ronda, ezért ezt a típus nem van használva. Ezenkívül ha lenne zongorafestő fantáziájára van bízva, hogy milyen színűre festi a zongorát. Van például zebracsíkos, leopárdmintás és darázscsíkos mintázatű is, de ezeket még sohasem láttam. A fekete hangszer nagyon szép, de ezt nem úgy kell érteni, hogy az egész fekete, mert nem minden billentyű fekete, mert akkor nem tudnánk mondani, hogy fekete és fehér billentyűk, mert különben tudjuk. Ja, igen, a zongorának vannak billentyűi. Számoljuk meg őket! Ha az jön ki, hogy 67, akkor rosszul számoltunk, vagy nem zongorának a billentyűit számoltuk meg. Vagy 21 billentyű le volt takarva. A zongorának ugyanis 88 billentyűje van, mert úgy tervezték, hogy ennyi legyen rajta. Egy embernek 10 ujja van, ezért kiszámítottam, hogy a maximális többkezes lehetőségek a nyóc egyész nyóctized kezes játékban merülnek ki. No persze, ha egy ember egy  kezén csak egy ujjal játszik, akkor akár 44 kezest is játszhatnak. Akinek viszont 44 zongorája van, akkor az viszont ne próbálkozzon kétkezes játékkal.

A zongora megszólaltatásához le kell nyomnunk az adott billentyűt. Nyomjuk le pl. az elsőt. Undorító hangja van. Látjuk, hogy akkor ugrik vissza, amikor fölemeljük a kezünket, mert egy sveciális rugó visszalöki őtet. Akár a gitár esetében, szintúgy játszhatunk kotta nélkül. Az ott említett kottát is jáchaccsuk (nézzük meg, ha van benne hangjegy, akkor nem az). A zongorának is vannak akkordjai, ám ezek ugyanazok, mint a gitárnál, még sem tudjuk őket lejátszani, mert nem tudjuk, mi az akkord. Nem is fogjuk megtudni.

Három pedál is van a zongora alatt, mégpedig: egy-egy a két szélén, egy pedig a középső pedál elnevezésű szerkezet. Ezek közül jobbára a jobb pedált szoktuk használni, mert az arra való, hogy lenyomva tarcsa a billentyűket, kivéve a bal pedált, mert az csak azt, amit egyszerre nyomtunk le vele. Előtte ahhoz le köll ütni. Mihelyettünk való játszásra nem készítettek pedálokat, mert így nem érdemes.

Kottatartóra tesszük a kottát. Akár olvasáskor, úgy itt is a balról jobbra olvassuk a kottát, mert magyarok vagyunk. A kottán az van, amit játszanunk kell, valószínűleg elsőre nehéz lesz lejátszani.

iCS

Notice: This work is licensed under a BY-NC-SA. Permalink: Tanuljunk hangszereket! (2. rész) Zongorázzunk együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .