Harmonikázzunk együtt!

14. Ábra: Nikolaus Harmoncourt

14. Ábra: Nikolaus Harmoncourt

Megvisszajött a nagysírű oktatósorozat! Ezonnal az ún. harmonika hangszer rejtelmélybe eresszük be a kíváncsi valókat. Eddigi példáinkban is minden halkalommal megtanultuk hangszereinket, most mérne lenne máskébb?

A harmonikahangszer magyar találmány, Nikolaus Harmoncourt magyar származású francia karmester építette meg az ún. Harmonikol nevű hangszerjét, de ezt nehéz volt kimondani, és ezért lett harmonika a neve. Egy téves terjesztelés szerint azért harmonik a neve, mert három oktávos. Ez igaz, de nem ezért, ez csúsztatás. Legjellegzőbbek a harmonikákon a basszusok. Kb. 80-120 darab van. Ezek mind fekete billentyűk, hanem gombok. Ezért nem is látjuk őket. A basszusok arra valók, hogy meggyorsítsák játékunkat, mert egy lenyomásakor három hang fog szólni, de nem mindig ugyanaz a három, hanem a lenyomottól függ.

A harmonikán van fújtató, a bal kézzel kell, csakúgy, mint a basszusokat. Ha lenyomunk egy billentyűt, lehet rajta tremolót. Van rajta krescsendó is, egy hangon belül, nem úgy mint a zongoránál, ahol nincs hangosodásra lehetőség. Van olyan hangszer, amelynek a billentyűk helyett is gombok vannak, hogy jól összekeveredjen, de ezt a típpust ne használjuk. Épp elég, hogy a balkézbe gombok vannak, ráadásul összekeveredve, hogy jól összekeverjük tudni őket.

A harmonika van amikor üvegből készül, de az másik hangszer. Válójában nincs is olyan. Az olyan, mint amikor a poharakon játszunk ütögetve. Mócárt Wilmos úgy használta, mint az írógépet.

A hermonika nem csak tangó játszására alkalmas. A tangós leghíresebb művésze a Piazzola Attila, aki átkonvertálta a Vivaldi Balázs Négy évszak című művét. A harmonikán vannak 3-10 funkciógombok, amelyekkel kiválaszthatjuk a paccsot. Van benne klarinét meg fuvolapaccs, és az alap harmonika.

A harmonika különbözik a zongorahangszertől. Oldaltabb van a billentyűzete, és könnyűbb a billentése, kivéve, ha beragad a billentyűje. És a legbajabb, hogy nincs pedálja, mert ha elengedjük a billentyűt, nem szól a hang, végéhez ér az ADSR görbe, ezé nem lehet csalni.

15. Ábra Vissy Márió

15. Ábra Vissy Márió

A harmonika hangszer legnagyobb hazai művésze a Vissy Márió harmonikaművész.

iCS 2003. 09. 11.

Notice: This work is licensed under a BY-NC-SA. Permalink: Harmonikázzunk együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .